Hulladékudvarok

(Vác, Balassagyarmat, Aszód, Fót, Gödöllő, Kerepes, Nagymaros, Rétság, Veresegyház)

A hulladékudvarok olyan előszelektáló – gyűjtő – átmeneti tároló helyek, ahová a lakosok elhelyezhetik a nem rendszeresen keletkező hulladékaikat. A hulladékudvarok célja, hogy a regionális kezelőközpontok nagy távolsága miatt egy a lakóhelyükhöz közeli elhelyezési lehetőséget találjanak. Így a hulladékudvarokat a regionális hulladékgyűjtési rendszer kiegészítő elemének tekintjük.

Az udvarok csak a háztartásokban – tehát nem az iparban vagy vállalkozásokban – képződő hulladékok befogadására szolgálnak. A szolgáltatás a kommunális hulladékgyűjtési szolgáltatás elválaszthatatlan része, mivel főként azoknak a hulladékfajtáknak az átvételére szakosodott, amelyek a háztartási hulladékgyűjtőkbe nem helyezhetők, illetve a lomtalanítási akciók során nem lettek elszállítva. Veszélyes anyagok kezelésére is megoldást jelentenek a hulladékudvarok.

A hulladékudvarba beszállított hulladékokat átvételkor a hulladékot megfelelő képzettségű kezelőszemélyzet mérlegeli és minőségét rögzíti. A hulladékudvarban az alábbi hulladékok helyezhetők el: papír, műanyag, üveg, fémhulladék, zöldhulladék, építési törmelék, gumiabroncs, bútor, lom, elektromos háztartási készülékek, hűtők, lejárt szavatosságú gyógyszerek, akkumulátorok, szárazelemek, növényvédő szerek és csomagoló anyagaik, festékes göngyöleg, használt sütőzsiradék A fenti hulladéklista természetesen bővíthető az üzemeltetési tapasztalatok ismeretében.

A beérkező hasznosítható hulladékot (papír, műanyag, üveg) fedett konténerekben, a többi darabos hulladékot (bútor, lom, fém, építési törmelék, zöldhulladék) nyitott konténerekben helyezzük el. A gumiabroncsokat egy erre a célra kijelölt sík, zúzott kővel takart területen lehet elhelyezni. Fedett, zárt területen (konténerben) kell elhelyezni a lakossági veszélyes hulladékokat, mint például a sütőzsiradékokat, gyógyszereket, szárazelemet, festék és lakkmaradékokat, növényvédő szerek maradékait. Ugyancsak fedett, zárt konténerben kerülnek elhelyezésre a háztartási elektromos készülékek és a hűtőszekrények.

A hulladékudvarok engedélyeztetési eljárásai folyamatban vannak.